Waarvoor een anti worteldoek kopen?
Een antiworteldoek wordt gebruikt bij het aanleggen van grind, split of halfverharding. Dit kan zijn bij een oprit, wandelpad, terras, in de tuin of fietspad. Het is ideaal tegen problemen die je vaak genoeg in bijvoorbeeld de tuin tegenkomt. We vertellen je graag in deze blog welke problemen een antiworteldoek voorkomt en hoe je zelf je antiworteldoek kan aanleggen.
Wat is een antiworteldoek?
Voordat je een antiworteldoek gaat kopen wil je eerst weten wat het is. Een antiworteldoek is een speciaal doek dat vaak gebruikt wordt bij projecten in of rondom de tuin. Het houdt onkruid tegen vanuit de grond waar je mee aan de slag gaat. Naast onkruid laat het geen licht toe. Het is wel waterdoorlatend. Een antiworteldoek is gemaakt van Polipropyleen, dit is gewoven plastic. Dit is goed her te gebruiken wanneer je het antiworteldoek verwijderd.
Waarom een antiworteldoek gebruiken?
Wanneer je een mooi wandelpad in je tuin wilt aanleggen of een nieuwe oprit wil je graag voorkomen dat je onkruid tussen het grind moet halen. Of plassen water in het najaar blijven liggen. Om al deze vervelende situaties te voorkomen is het gebruik van een antiworteldoek ideaal. Omdat het waterdoorlatend is blijven er in het najaar geen plassen na de regen liggen. Door het antiworteldoek zelf komt er geen onkruid of planten door het antiworteldoek heen. Hierdoor hoef je gelukkig niet in de zomer al het onkruid op je wandelpad weg te halen. Zo blijft het oppervlakte mooi egaal.
Hoe leg je een antiworteldoek aan
Het aanleggen van een antiworteldoek is eenvoudig zelf te doen. Hiervoor hoef je geen specialist in te huren wat geld scheelt. Het eerste waar je naar moet kijken is hoe groot de oppervlakte is wat je wilt gaan aanleggen. Hiervoor kan je de lengte x breedte doen om erachter te komen. Zo kan je berekenen hoeveel meter antiworteldoek je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel overhoudt aan het einde. Of juist terwijl je bezig bent nog terug naar de winkel moet of te bestellen. Je wilt natuurlijk graag de klus in een keer klaren.
Zodra je berekend hebt hoeveel meter antiworteldoek je nodig hebt kan je een antiworteldoek kopen. Zoek een antiworteldoek uit die van goede kwaliteit is zodat je zeker weet dat er geen onkruid doorheen komt. Je kan een antiworteldoek vaak kopen van 1 meter breed bijvoorbeeld 4 meter breed. Kijk goed naar de oppervlakte dat je wilt aanleggen om te bepalen wat verstandiger is om te kopen.
Wanneer je het antiworteldoek hebt gekocht kan je beginnen met het aanleggen ervan. Je moet er eerst voor zorgen dat de oppervlakte strak en recht is. Als je een kleine oppervlakte gaat aanleggen kan je hiervoor een schep gebruiken om de bodem goed aan te stampen. Zodra dit gaat om een groter oppervlakte kan je een roller gebruiken zodat de aarde goed stevig aangedrukt wordt. Na het aanstampen van de oppervlakte kan je het antiworteldoek gaan neerleggen. Begin aan de zijkant met het uitrollen van de rol tot je over de lengte of breedte bent gegaan. Je knipt aan het einde het stuk af en legt de rol opnieuw neer. Je legt het antiworteldoek zo naast de eerste rol neer zodat er een paar centimeter overlapping is. Dit zorgt ervoor dat er geen aarde tussen kan kopen en dus ook geen onkruid. Opnieuw rol je de rol weer tot je aan de andere kant bent. Je blijft dit herhalen tot dat je de gehele oppervlakte aangelegd hebt met antiworteldoek.
Het is verstandig om op de hoeken van de oppervlakte een zwaar gewicht zoals een steen legt zodat het antiworteldoek zich niet kan verplaatsen door de wind bijvoorbeeld. Het zou zonde zijn als je het antiworteldoek opnieuw zou moeten leggen.
Als je in het oppervlakte een obstakel zoals een boom of struik hebt staan kan je dit gemakkelijk oplossen. Je meet op welk deel van het oppervlakte dit obstakel staat en knipt een rondje uit het antiworteldoek. Bereken ongeveer van tevoren hoe groot de diameter is zodat je niet een te klein of groot stuk uit het antiworteldoek gesneden hebt. Zo kan je gemakkelijk om het obstakel heen zonder dat het verwijderd zou moeten.
Na het aanleggen van het antiworteldoek kan je beginnen met het aanleggen van het gekozen materiaal dat je hierover wilt leggen. Je kan het grind of split rustig over het oppervlakte uitstrooien en verdelen zodat de gehele oppervlakte bedekt is met grind of split.
Kosten
De kosten van een antiworteldoek hangt af van hoe groot oppervlakte je wilt aanleggen. Als je een kleinere oppervlakte wilt aanleggen met antiworteldoek ben je minder kwijt dan als het gaat om een groot oppervlakte. Daarnaast speelt de breedte van het antiworteldoek mee. Je hebt antiworteldoeken van 1 meter breed maar ook van 5 meter breed. Afhankelijk hiervan verschillen de kosten ook. Houdt er rekening mee dat de kosten dus enorm kunnen verschillen afhankelijk van de breedte van het antiworteldoek en het totaal oppervlakte.
Antiworteldoeken zijn ideaal tegen onkruid en waterplassen. Je voorkomt een hoop vervelende situaties en tijd met een antiworteldoek. Het aanleggen van een antiworteldoek is gemakkelijk zelf te doen. Het is belangrijk om te berekenen hoeveel je nodig hebt en hoe groot het totaal oppervlakte is. Zo heb je precies genoeg terwijl je bezig bent en kan je in een keer aan de slag.