Waarom water in een kruipruimte slecht is
Water in de kruipruimte lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar is de oorzaak van veel problemen, zo kan het voor een ongezonde leefsituatie zorgen. Hieronder vertellen we je hoe dat vocht in een kruipruimte kan komen en geven we je een oplossing voor water in de kruipruimte te voorkomen!
Door een gebrek aan ventilatie in de kruipruimte kan vocht zich ophopen. Een belangrijke oorzaak van vocht in je kruipruimte is slechte ventilatie. Bij gebrek aan ventilatie kan vocht niet ontsnappen. Daarom blijft het in de kruipruimte staan. Een gebrek aan ventilatie is dus vaak de oorzaak van vocht in de kruipruimte.
Grondwater als dader
Ook grondwater kan voor vocht in de kruipruimte zorgen. Vooral in de herfst en winter is de grond in Nederland erg vochtig. Als jouw kruipruimte niet waterdicht is, kan het grondwater er makkelijk in stromen. Zo komt er een laag water onder je huis die tijdens natte periodes ontstaat. Het kan zijn dat het water er vervolgens blijft staan voor lange periodes en dat dat de kruipruimte in komt.
De laatste mogelijke oorzaak van water in je kruipruimte is een lekkage. Als een leiding onder je huis lekt, valt het water naar beneden. Vocht trekt naar het diepste punt, wat vaak de kruipruimte is bij huizen. Lekkende leidingen zijn dan ook een veelvoorkomende oorzaak voor kruipruimte water of vocht in die ruimte.
Is water in de kruipruimte schadelijk?
Vocht in de kruipruimte komt veel voor en een kruipruimte met water is niet direct slecht, maar kan uiteindelijk wel voor problemen in huis zorgen. Als er namelijk een laagje water in de kruipruimte staat, trekt dit vocht langzaam omhoog. Optrekkend vocht zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Vocht in huis is ongezond om in te leven en kan voor gezondheidsklachten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, kortademigheid en vermoeidheid.
Meer energieverbruik
Als er een laagje water in de kruipruimte staat, ontstaat er vaak ook een koude lucht. Deze lucht trekt omhoog en maakt de vloer van je huis koud. Een kruipruimte vol water zorgt dus niet alleen voor praktische problemen, maar maakt het ook minder fijn om in te wonen en zorgt ervoor dat je meer energie moet verbruiken.
Water in de kruipruimte kan ook voor schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan beschadigde leidingen, houtrot bij een houten vloer of zelfs schade aan de steunbalken. Ook kan het voor ongedierte zorgen, zo zoeken slakken in de nacht ruimtes die vochtig om te kunnen overleven en eten… en die ruimtes zijn altijd vochtig.