Waarom de natuur zo blij is met ecologische bodembedekkers
Wanneer we voor onze tuin bodembedekkers kopen, gaan we natuurlijk in de eerste plaats aandacht hebben voor ons eigen comfort. Welke bodembedekker is gemakkelijk in onderhoud, kunnen we er goed op stappen, passen de kleur en het materiaal in de stijl van de tuin? Maar het is minstens zo belangrijk om ook eens stil te staan bij de ecologie van je tuin en je omgeving. Welke bodembedekker helpt de natuur? Daarbij geldt natuurlijk ook weer: wat goed is voor de natuur is ook goed voor ons.
Ecologische bodembedekkers, een zaak van evenwicht
Onder ecologische bodembedekkers verstaan we bodembedekkers van natuurlijk, organisch materiaal die een bijdrage leveren aan het natuurleven in de tuin. Het gaat in de praktijk om bodembedekkers van hout: ofwel houtsnippers en boomschors. Dat deze materialen wel worden geapprecieerd door bodemdieren als regenwormen en insecten, dat is algemeen geweten – iedereen kent wel het beeld van insecten en andere kleine dieren in oude boomstammen of takkenbossen. Waar insecten zijn, duiken als vanzelf ook vogels op, terwijl dit rijk bodemleven ook belangrijk is voor bloemen en planten. Een levende tuin heeft een levende bodem.
Boomschors is een prachtig natuurlijk materiaal, maar houtsnippers hebben vaak nog betere papieren. Zeker wanneer de houtsnippers werden gemaakt van houtsoorten die in de directe omgeving van de tuin voorkomen, zijn ze eigenlijk niet te kloppen, deze snippers zijn de meest ecologische bodembedekker voor je tuin. Ze sluiten perfect aan bij het bodemleven in de nabije natuur en dat betekent feitelijk dat je tuin daarvan een verlengstuk wordt. We zien dat professionele aanbieders van bodembedekkers ook effectief kiezen voor snippers uit België, afkomstig uit zorgvuldig beheerde bossen en parken, gemaakt van inheemse bomen. Daarvoor kiezen is zeker ecologisch verantwoord!
Voor ecologische bodembedekkers is de laatste jaren merkelijk meer belangstelling. Wie een tuin heeft kan een bijdrage leveren aan een beter leefmilieu voor mens en dier en we zien dat tuinbezitters zo’n bijdrage ook effectief willen leveren, net nu er veel wordt gesproken over onze ecologische voetafdruk. Maar tegelijk willen we natuurlijk ook comfort in de tuin, we willen op het terras kunnen zitten en misschien ook wel de auto kunnen parkeren. Is organisch materiaal dan wel stevig genoeg? Of moeten we toch ook naar alternatieven blijven kijken? Wij zien goede mogelijkheden voor de combinatie van houtsnippers en een goede fundering, maar uiteraard kun je nog een combinatie met steenslag of grind overwegen, waarbij in ieder geval de waterdoorlating gegarandeerd blijft.
Ecologische bodembedekkers als waterafvoer
Water, we kunnen daar niet onderuit – letterlijk. In België moet je nu eenmaal met veel regen rekening houden. Hoe vloeit dat water weg uit je tuin? Terrastegels of asfalt gaan het water net tegenhouden en zorgen ervoor dat er stromen van water één kant op ontstaan. Waterdoorlatende bodembedekkers geven het hemelwater toegang tot het grondwater en dragen bij aan een geleidelijke afvoer. Een vochtige bodem is ook weer wenselijk voor insecten en ander dierenleven – de regenworm heeft zijn naam natuurlijk niet gestolen.
Nu zijn er veel waterdoorlatende bodembedekkers, ook grind of steenslag zijn geschikt, maar organisch materiaal doet hiervoor toch wel het allermeest. Het water vindt geleidelijk zijn weg naar de bodem en gaat goed kunnen opgenomen worden, er ontstaan nauwelijks plassen en dus ook geen stromen water naar de laagste delen van de tuin. Met ecologische bodembedekkers ben je dus goed voorbereid op een Belgische regenbui.
Bodembedekkers en de temperatuur in de tuin
Regenland of niet, ook bij ons hebben we toch al erg hoge temperaturen gezien. Waar vind je verkoeling? Alvast niet op de parking van asfalt en ook niet op de terrastegels, dat hebben we inmiddels allemaal wel ondervonden. Net op de stenen bodems, waar we er in onze steden en dorpen zo vele van hebben, stijgen de temperaturen hard. Een organische bodem bevat veel natuurlijk aanwezig vocht en wanneer de zonnewarmte daarmee in aanraking komt, zal dat vocht verdampen; bij dit proces gaat warmte verloren en komt koelte vrij. Zelfs in de blakke zon ervaar je op een grasveld of op een bodem van schors of houtsnippers nog enige verkoeling. In combinatie met struiken en bomen die voor natuurlijke schaduw zorgen en nog meer verdamping is het effect op de temperatuur indrukwekkend, het kan echt meer dan tien graden koeler zijn door deze effecten. Zo verkrijg je een tuin die heerlijk is in de zomer.
Organische bodembedekkers hebben echter nog een andere uitwerking: niet alleen houden ze de temperatuur in de tuin relatief koel, ze gaan ook schommelingen tegen. Waar tegels na een koude nacht ook echt heel koud gaan zijn, daar houden organische bodembedekkers voldoende warmte vast. Grote temperatuurschommelingen zijn nefast voor het bodemleven, dus die ga je best tegen met deze organische bodembedekkers!
Bodembedekkers kopen, onze tips
Het zal niet verrassen dat wij je adviseren om de asfaltwals niet te laten uitrijden. Liever kies je voor organisch materiaal. Daarbij is het goed om ook te letten op de herkomst van het materiaal. Boomsoorten die in de omgeving van je tuin groeien genieten de voorkeur. Professionele aanbieders van houtsnippers specialiseren zich in hout van Belgische oorsprong, uit parken en bossen die op een ecologisch verantwoorde wijze worden beheerd. Dat appreciëren wij zeer!