Vijf tips voor een duurzame tuin
Steeds meer mensen kiezen voor een milieubewuste eco-tuin. En dat is nodig, want we krijgen wereldwijd steeds meer te kampen met een stijgende temperaturen. Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin die niet elk jaar op de schop hoeft. Door jouw tuin ook wat milieuvriendelijker in te richten, kun je zelf ook bijdragen aan een beter klimaat. Wij zetten vijf tips voor jou op een rijtje.
1. Maak gebruik van duurzame materialen
Een duurzame tuin begint bij het gebruik van duurzame materialen. Je kunt jouw materialen bijvoorbeeld tweedehands via Marktplaats kopen. Je zult zien dat er veel aanbod is tegels, hout en steen. Ook tuinmeubilair en tuingereedschap kun je tweedehands kopen. Als je gebruik maakt van nieuw hout, kies dan altijd voor hout met het FSC-keurmerk. Ben je op zoek naar zonwering? Kies dan voor natuurlijke zonwering. Denk hierbij aan een met druiven begroeide pergola of een parasolboom.
2. Kies voor inheemse en diervriendelijke planten
Veel insecten zijn van inheemse planten afhankelijk. Om te voorkomen dat insectensoorten verdwijnen, is het belangrijk dat we voornamelijk voor inheemse planten kiezen. Inheemse planten zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Daarnaast hoef je ook niet al het onkruid weg te halen. Heel veel dieren leven in én van onkruid. Heb jij een grote tuin en wil je genieten van vlinders? Laat dan in een achteraf hoekje van uw tuin wat brandnetels staan. Om de tuin aantrekkelijk voor vogels te maken, plant je bij voorkeur meidoorn, sleedoorn, braam, vlier of Gelderse roos.
3. Regenwater gebruiken voor bewatering
In Nederland valt jaarlijks gemiddeld 800 mm aan hemelwater. Regenwater is gratis en schoon water. Daarom kun je dit heel goed hergebruiken. Het hergebruiken van regenwater zorgt voor een besparing van drinkwater. Hiervoor heb je een regenwater opslag nodig. Regenwater dat op het dak valt kan bijvoorbeeld, via de dakgoot, worden opgevangen in een regenton of ondergrondse tank. Met dit water kun je vervolgens de tuin besproeien, wassen, de auto schoonmaken of filteren tot drinkwater. Hiervoor heb je wel speciale filters nodig.
4. Energie besparen in de tuin
Om ook op een warme zomeravond in de tuin te kunnen zitten, mag goede verlichting natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Ledlampen zijn de meest milieuvriendelijke optie. Zorg er wel voor dat je bij een groene energieleverancier zit. Door middel van energie vergelijken kun je overstappen naar een andere, duurzamere aanbieder.
5. Composteer
Groente-, fruit- en tuinafval kun je eenvoudig zelf composteren. Composteren houdt in dat je het afval laat rotten. Op die manier hoeft het niet vervoerd of verwerkt worden en dat scheelt een hoop energie en uitstoot. Het levert je ook gelijk gratis goede plantenvoeding op. Je kunt een composthoop maken door groente-, fruit- en tuinafval op een hoop in de tuin te gooien. Heb je een kleine tuin? Dan kun je de compost beter in een speciale compostbak bewaren. Belangrijk: de composthoop mag niet te nat of te droog worden. Onder een boom is een goede plek voor een composthoop.