Verbouwen in plaats van verhuizen, hoe financier je dit?
De huizenprijzen zijn nog nooit zo hard gestegen in de afgelopen 20 jaar als nu. In sommige steden kunnen starters geen huis meer aanschaffen en we zien de prijzen nog steeds omhoog gaan. Deze krappe huizenmarkt zorgt ervoor dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun huidige huis te gaan verbouwen in plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Ook een verbouwing kost echter geld en afhankelijk van het type verbouwing kan dit aardig oplopen. Grote kans dus dat je een lening verbouwing moet afsluiten. Voor veel mensen klinkt dit eng, omdat een lening natuurlijk met verplichtingen komt die je jaren kunnen achtervolgen. Een lening hoeft echter helemaal niet eng te zijn, als je maar weet wat je doet. Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om een verbouwing te financieren.
Geld lenen hoeft niet eng te zijn
Zoals gezegd blijft geld lenen natuurlijk een grote stap. Het is spannend om een lening aan te gaan die je uiteindelijk ook weer moet afbetalen. Een lening zorgt er echter wel voor dat je ‘extra’ geld hebt voor je verbouwing en dat je niet jaren hoeft te sparen. Als je je goed laat informeren en je financiële situatie realistisch bekijkt, hoeft een lening echt niet spannend te zijn. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je de maandelijkse aflossingen kunt betalen, zonder dat je onder druk komt te staan en financieel niets anders meer kunt doen.
Een verbouwing kan veel geld kosten
Bij een verbouwing komt veel kijken. Je moet materialen aanschaffen en als de verbouwing klaar is, dan moet die nieuwe ruimte, of verbeterde ruimte, ook nog eens ingericht worden. Je moet dan op zoek naar een vloer, naar gordijnen, verf en misschien moet de afwerking door een professional gedaan worden, wat behoorlijk veel extra kosten met zich meebrengt.
Sparen voor een verbouwing
Natuurlijk kun je ook gaan sparen voor de verbouwing, dit is de goedkoopste manier om een verbouwing te financieren. Sparen moet dan natuurlijk wel mogelijk zijn, de één kan dit wat beter dan de ander. De ene persoon heeft hier dan ook wat meer ruimte voor dan de ander, maar in principe moet iedereen met een vast inkomen wat geld apart kunnen zetten. Misschien niet elke maand, maar als je bijvoorbeeld een keer iets verkoopt, zet dat geld dan opzij. Misschien krijg je geld terug van de belastingdienst, zet dit opzij. Dertiende maand uit betaald gekregen? Zet dit ook op je spaarrekening. Vaak zijn dit namelijk allemaal zaken waarvan het geld op gaat aan extra dingen. Je gaat misschien een keer extra op vakantie, of trakteert je zelf ermee op een nieuwe outfit. Doe dit eens niet en zet het geld apart, zodat je hiermee je verbouwing kunt betalen, of in ieder geval een groot gedeelte.