Vensterbanken in huis
In vrijwel elke woning zijn de ramen voorzien van vensterbanken. Een vensterbank is handig om planten of andere prullaria op te zetten ter decoratie van je interieur. Daarnaast is een vensterbank heel handig als je huisdieren hebt, zoals een kat of een hondje. Huisdieren vinden het namelijk heerlijk om op de vensterbank te zitten om lekker naar buiten te kijken en te genieten van de zon. Maar ook mensen vinden een vensterbank heerlijk. Vooral wanneer je een brede vensterbank hebt, dan kun je de vensterbank ombouwen tot een zit- of ligruimte om heerlijk voor het open raam en met een kop koffie van de zon te genieten.
Buitenvensterbank
Aan veel woningen zit er aan de buitenkant onder de ramen ook een vensterbank. Dit wordt ook wel een raamdorpel genoemd. Deze raamdorpels zijn niet bedoeld om leuke accessoires op te zetten of er op te zitten. Raamdorpels hebben wel degelijk een functie en dat is het afvoeren van water. Een raamdorpel loop meestal ook schuin af. Weglekkend regenwater kan zo gemakkelijk van de ruiten lopen en loopt dan via het raamdorpel naar beneden. Op deze manier is het te voorkomen dat vocht door eventuele spleten onder het kozijn naar binnen sijpelt. Wel kunnen raamdorpels aangepast worden aan het uiterlijk van een woning, zodat het niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch mooier om te zien.
Soorten vensterbanken
Grofweg kun je binnenvensterbanken indelen in twee soorten: behandelde vensterbanken en decoratieve vensterbanken.
Een behandelde vensterbank bestaat meestal uit MDF hout. Vaak is er een folie overheen geplaatst. Deze vensterbanken kun je zelf nog helemaal bewerken. Je kunt hem aflakken met een ondoorzichtige lak en zo de kleur van de vensterbank behouden, maar wil je juist een vensterbank in een speciale kleur dan kun je de behandelde vensterbank van een leuk kleurtje voorzien. In principe is elke soort verf mogelijk, verf op terpetinebasis of verf op waterbasis. De vensterbanken zijn verkrijgbaar met een profiel naar jouw keus. Dit kan een recht profiel zijn, maar ook een mooi afgerond profiel is mogelijk.
Wil je juist geen werk hebben aan een vensterbank, dan kun je kiezen voor een decoratieve vensterbank. Je kunt dan een mooi afgewerkte houten vensterbank nemen met een houtsoort die perfect bij je interieur past. Wil je een robuuste uitstraling van je vensterbank dan kun je ook kiezen om een vensterbank van natuursteen te plaatsen, zoals marmer of graniet. In moderne interieurs passen mooie hoogglans vensterbanken.
Montage
Een vensterbank kan op diverse manier gemonteerd worden. Hoewel het monteren van een vensterbank niet moeilijk is, moet je wel weten wat je plannen voor je vensterbank zijn. Op basis hiervan kun je een bepaalde montagemethode kiezen.
Over bestaande vensterbank
Wil je het uiterlijk van je bestaande vensterbank wijzigen dan zijn er vensterbanken te koop die je gemakkelijk over je oude vensterbank kunt plaatsen. Installatie is eenvoudig en je hebt direct een heel andere look.
Plankdragers
Wil je je vensterbank gebruiken om er regelmatig op te zitten dan moet je je nieuwe vensterbank op plankdragers installeren. Deze kunnen gemakkelijk een zwaarder gewicht houden.
Radiatorplankdragers
Hangt er een radiator onder je vensterbank, zorg dan voor radiatorplankdragers. Deze dragers zorgen ervoor dat de vensterbank keuring netjes boven je radiator gehangen wordt. Zorg wel voor minimaal 3 tot 4 ruimte tussen radiator en vensterbank.