Stappenplan voor het ontluchten van de verwarming
Luchtbellen in de centrale verwarming komt veel voor. Dit ontstaat wanneer je de radiator met water vult, waardoor er wat lucht achterblijft. Hoor je een borrelend of rammelend geluid en wordt de verwarming niet meer goed warm? Dan is het tijd om hem te ontluchten. Hieronder vind je een stappenplan voor het ontluchten van de centrale verwarming.
De gevolgen van nooit ontluchten
Standaard moet je radiatoren jaarlijks ontluchten. Doe je dit niet dan hoor je steeds vaker een tikkend geluid vanuit een of meerdere radiatoren. Ook worden ze slecht warm, waardoor je veel energie verbruikt. Luchtbellen kunnen er ook voor zorgen dat de leidingen oxideren (roestvorming).
Verwarming ontluchten stappenplan
Voor het ontluchten van verwarming heb je de volgende dingen nodig:
- Een ontluchtingssleutel
- Een bakje om het water op te vangen, of een vochtabsorberende doek
Voordat je begint is het verstandig om alle radiatorknoppen in de woning helemaal open te draaien. Zet de thermostaat zo hoog mogelijk, zodat de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren terechtkomt. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand en draai de radiatorknoppen weer dicht.
Wacht totdat de radiatoren zijn afgekoeld, het hete water kan voor verbranding kan zorgen!
Stap 1: bakje of doek onder het ontluchtingsventiel
Wanneer je het onluchtingsventiel opendraait, komt er altijd wat water uit. Daarom is het belangrijk om een bakje of een vochtabsorberende doek onder het ventiel te plaatsen. Wees extra voorzichtig met houten vloeren of tapijt, dit kan slecht tegen water.
Stap 2: het ventiel opendraaien
Neem de ontluchtingssleutel erbij en zet deze op het ontluchtingsventiel, dat zich aan de onderzijde van de radiator bevindt. Draai het sleuteltje linksom.
Stap 3: lucht (en water) eruit laten lopen
Bij het opendraaien komt er wat water naar buiten. Vang dit zo goed mogelijk op, zodat je vloer bespaard blijft. Laat de lucht uit de radiator ontsnappen. Dit duurt slechts enkele seconden. Draai hierna het ventiel weer dicht, dit doe je door met het sleuteltje rechtsom te draaien.
Stap 4: alle radiatoren nalopen
Soms maakt slechts één radiator een tikkend geluid. Toch is de kans groot dat luchtbellen zich in meerdere radiatoren bevinden. Het is dan ook aan te raden om jaarlijks alle radiatoren te ontluchten. Volg hierbij bovenstaand stappenplan ontluchten verwarming.
Stap 5: de waterdruk van de cv-ketel controleren
Omdat bij het ontluchten wat water ontsnapt, kan het dat je nieuw water aan het cv-systeem toe moet voegen. Controleer daarom altijd de waterdruk van de ketel. Is deze te laag dan is dit een signaal dat je water toe moet voegen.
Verwarming ontluchten zonder sleutel
Geen ontluchtingssleutel aanwezig? Gebruik dan een alternatief hulpmiddel. Steek een schroevendraaier of tang in het ontluchtingsventiel. Draai hiermee het ventiel open en zorg dat de lucht kan ontsnappen. Draai het ventiel weer zorgvuldig dicht. Zorg dat je geen schade aanbrengt.
Na het ontluchten draai je de radiatorknoppen open en stelt de thermostaat op de gewenste temperatuur in. Blijft de radiator na het ontluchten koud? Dan ligt het aan de cv-ketel, is er een probleem met de leidingen of is het ventiel defect.