Na stormschade je tuin weer herinrichten
In de herfst en de winter kunnen we veel last hebben van stormachtig weer. Omdat je in deze tijd van het jaar ook weinig aan je tuin doet,is de kans groot dat aan het eind van de winter, de tuin er niet meer zo fris bijligt. Je moet je tuin aanpakken na stormschade en weer lenteklaar maken. Maar de herinrichting van je tuin na stormschade kan een flinke klus zijn en hoe pak je dat aan?
Herinrichting van je tuin na stormschade
Je tuin aanpakken na stormschade begint bij het verwijderen van alle bomen, planten en bloemen die door de storm schade hebben opgelopen. Bomen en kleinere boompjes die half uit de grond zijn gerukt kun je het beste helemaal verwijderen. Planten en bloemen moet je nakijken of ze nog te redden zijn. Soms is het een kwestie van dode bladeren en bloemen verwijderen en grote kans dat ze in de lente weer uitkomen. Mochten planten en bloemen er echt niet meer uitzien, dan is het het beste om ook deze geheel te verwijderen en daarvoor in de plaats weer wat nieuws te planten. Gras is vrij stormbestendig, maar het moet wel voorbereid worden op het nieuwe seizoen. Maai weer voor de eerste keer het gras en bestrooi het met mestkorrels. Behandel ook eventuele kale plekken met wat kalk en extra graszaden. Als je tegels in je tuin hebt liggen, kijk dan of ze nog recht liggen en herplaats ze eventueel. Door alle weersinvloeden kunnen tegels aangetast zijn, dus een flinke schrobbeurt voor je tegels kan de tuin er weer heel anders uit laten zien.
Herbeplanting van je tuin na stormschade
Wanneer je de bestaande beplanting hebt aangepakt is het tijd voor herbeplanting van je tuin na stormschade. Je kunt de beschadigde planten en bloemen die je hebt verwijderd vervangen met nieuwe planten, zodat het er weer fris uitziet. Wil je direct in de lente kunnen genieten van kleur, dan is het verstandig om reeds in de herfst bloembollen te planten van de meest gebruikte lentebloemen, zoals tulpen, narcissen en krokussen. Heb je dit niet in de herfst gedaan, dan kan je in een tuincentrum ook bollen kopen die reeds zijn uitgekomen en alsnog in je tuin planten. Je tuin ziet er nu alweer heel anders uit en je kan langzaam aan weer genieten van de zomer in je tuin.
De schutting
Een goed verankerde schutting zou geen last moeten hebben van een zware storm. Natuurlijk heeft de leeftijd van de schutting en de gebruikte materialen invloed op de het feit of een schutting een zware storm overleefd. Goedkope schuttingdelen die slechts met houten palen vast staan kunnen tijdens een storm nog wel eens omwaaien. Dit kan voorkomen worden door de schutting goed te verankeren. En eventueel met stevige betonnen palen te werken.