Laurier
De plantsoort Laurier is afkomstig uit het gebied van de Eufraat en de Tigris gelegen in het Midden-Oosten, tegenwoordig spreken we van dit gebied Irak en Iran. Het is algemeen geweten dat de Grieken Laurier meenamen tijdens hun vele veroveringstochten naar het vaste land. Voor de Grieken was laurier een symbool van glorie en wijsheid. Heel wat jaren terug toen tijdens de Olympische Spelen gaven de Grieken aan de winnaars een krans mee die gemaakt was van laurierbladeren als teken van hun overwinning en volharding. Later verspreidde men laurier via de Middellandse Zee.
Laurier in de 17de eeuw
Om en beide rond de 17de eeuw heeft Laurier Europa bereikt en begon men in de laurierstreek in België met het telen van laurier. De dag van vandaag vind je in Brugge, de laurierstreek, nog talloze laurierbedrijven die laurier telen voor de hele wereld. De laurierplant is een groenblijvende struik die zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn. Als de laurierplant al wat ouder is geworden, geven ze maar slechts één zaadje af. Als je een laurierplant hebt staan, moet je eens over de bladeren voelen die typisch glanzend aanvoelen en die tegelijkertijd een heerlijke aroma afgeven. Het s algemeen bekend dat laurier in de keuken voor vele doeleinden kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een gerecht iets meer smaak te geven, maar in de bladeren worden eigenlijk veelal gebruikt voor als versiering in bijvoorbeeld kransen, guirlandes en zelfs in potpourri.
De standplaats van laurier
Gedurende de zomer staan laurierboompjes best op een plaats waar veel zonlicht is, dan groeien ze beter en zullen de bladeren het beste groeien. Exemplaren die volledig volgroeid zijn, kan men in volle grond laten staan. Jongere plantjes staan het beste in een pot tot wanneer de wortel sterk genoeg is om in volle grond te overleven. Men moet er wel mee oppassen dat laurierplanten geen planten zijn die winterhard zijn. Dit wil zeggen dat ze in koude, strenge winters niet zullen overleven. Laurier kan tegen een temperatuur tot minimaal -5. Om helemaal zeker te zijn dat ze de winter zullen overleven zet je ze best in een kuip binnen, beschut tegen de koude, ijzige wind.
Laurier is een sterke plant
Eind april, begin mei is eigenlijk de tijd van het jaar om de laurier buiten te zetten. In tegenstelling tot vele plantensoorten is laurier een sterke plant die bijna nooit aangetast wordt door insecten of ziekten. Als de laurier binnen de winter heeft doorgebracht, laat hem dan rustig wennen aan het zonlicht. Bij warme dagen is het aangeraden om laurier een weinig water te geven zodat de plant niet zal uitdrogen. Het gebeurt dat men laurier snoeit om ervoor te zorgen dat de passende vorm mooi blijft. Op deze manier zal de boom tot rust komen als er geen overhangende takken het evenwicht verstoren. Men snoeit de laurier het beste in de rustperiode, ligt tussen november en maart. Als men van plan is om laurier te snoeien, zorg dan dat de takken worden gesnoeid en niet de bladeren.