Kan je alle verlichting in de badkamer ophangen?
De lampen voor in de badkamer willen nogal eens het ondergeschoven kindje zijn. Vaak zit er aan het plafond een stoompunt waar verlichting wordt neergehangen. Vervolgens is het voor velen wel goed zo. Over speciale badkamer verlichting en kan je alle verlichting in de badkamer ophangen, wordt niet nagedacht. Toch is het belangrijk om de nodige aandacht aan badkamer verlichting te besteden, al is het alleen maar om veiligheidsredenen. Immers de verlichting hangt in een ruimte dat dagelijks nat wordt. Daarom moet je je inderdaad goed afvragen: kan je alle verlichting in de badkamer ophangen?
IP-waarde
Misschien dat je voor een lamp aan het plafond elk mogelijke lamp kunt ophangen. Dit geldt wel degelijk voor de andere soorten verlichting niet. Het belangrijkste aspect waar je bij badkamerverlichting op moet letten is de IP-waarde. Deze waarde geeft namelijk aan hoe beschermd een lamp is tegen stof en zand en vloeibare stoffen, zoals water. Regel is dat hoe hoger de IP-waarde is, des te beter is de lamp beschermd. De IP-waarde is opgebouwd uit twee cijfers. Het 1e cijfer geeft de mate van bescherming tegen stof en zand aan en het tweede cijfer hoe beschermd de lamp is tegen vloeibare stoffen. De cijfers lopen van 0 tot en met 9. Cijfer 0 nul geeft aan dat de lamp in het geheel niet beschermd is. Een lamp met een 0 in het cijfer moet daarom niet in de badkamer opgehangen worden. Voor de badkamer is het eerste cijfer misschien minder van belang, maar het tweede cijfer wel degelijk. Afhankelijk van waar je een bepaalde badkamerlamp ophangt zijn cijfers vanaf 4 minimaal vereist.
Zones
Algemene verlichting, zoals een plafondlamp is niet voldoende voor de badkamer. De badkamer heeft meestal geen grote ramen en soms helemaal geen ramen. Je zult toch goede verlichting moeten hebben voor het scheren en tijdens het douchen. Daarbij kan verlichting heel dicht in de buurt van water komen. Speciale badkamer verlichting is dan vereist, met de juiste IP-waarde. De badkamer moet daarom ingedeeld worden in zones. In bepaalde zones heb je goed beveiligde badkamerverlichting nodig, terwijl de eisen in een andere zone minder streng zijn. Het gaat om de volgende zones:
Zone 1:
Zone 1 is de natste ruimte. Dit zijn de directe wanden bij het bad en de
douchewanden. Het is niet verstandig om in deze zone
badkamerverlichting neer te hangen. Dit kan enkel boven de 225
centimeter, zoals een plafondlamp. Plaats je in deze zone toch lampen
dan is het verplicht om lampen te hebben met een minimaal IP 45 of IP
65. Het cijfer 5 staat voor een volledig bescherming tegen zwakke
waterstralen.
Zone 2:
Zone 2 start aan de grens van een bad, douche, wastafel of een toilet.
In deze zone heb je wel goede lampen voor in de badkamer nodig, want
bijvoorbeeld tijdens het scheren en het opmaken heb je goede verlichting
nodig. Speciale badkamer verlichting met IP 44 is hierbij voldoende.
Dit gaat om lampen die voldoende beschermd zijn tegen spatwater.
Zone 3:
Zone 3 is de veiligste zone tegen waterstralen en spatwater. Dit gaat
bijvoorbeeld om het plafond. Voor deze zone zijn geen speciale eisen
gesteld in verband met waterveiligheid. Het blijft verstandig om niet
een lamp met een zeer lage IP-waarde op te hangen, zoals een plafondlamp
die je ook in de woonkamer zou ophangen. De IP-waarde mag hier wat
lager zijn om toch enige bescherming te hebben.