Wanneer jij, je partner of een kennis in een rolstoel terecht komt, is het van belang om de woning rolstoelvriendelijk te maken. Een voordeel hiervan is dat de zelfredzaamheid wordt behouden en je creƫert een veilige omgeving. Om alles aan te passen in het huis kost wat werk. Er zijn vele mogelijkheden. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een lift, wandbeugels en brede deuren.
Lift
Een rolstoellift wordt ook wel een platformlift genoemd. Met deze handige lift kun je met de rolstoel op het platform staan en naar boven gebracht worden door op een knopje te drukken. Op deze manier is de trap in de woning geen obstakel meer. Een rolstoellift is erg veilig en hierdoor hoef je niet de slaapkamer en het toilet te verplaatsen naar de begane grond. Het geeft de persoon voldoening dat hij of zij zichzelf kan redden.
Badkamer en toilet
Als de badkamer of het toilet niet rolstoelvriendelijk is, kunnen er rare ongelukken ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Ten eerste moet de ruimte toegankelijk zijn om met een rolstoel te kunnen bewegen. Kies voor anti-slip douchematten, zodat er geen kans is om uit te glijden. Daarnaast is een instapdouche met wandbeugel ideaal. Met de doucherolstoel of de douchestoel kun je zonder problemen onder de douche. Bij het toilet is het ook geen overbodige luxe om wandbeugels te plaatsen. Dit is ter ondersteuning voor het opstaan en zitten, wanneer het mogelijk is om voor korte duur even te staan. Tot slot is een lagere wastafel beter, zodat degene op zijn gemak zijn handen kan wassen.
Deuren
Vaak zijn deuren grote obstakels. Ze moeten breed genoeg zijn, zodat het makkelijker is om met de rolstoel door een deur te gaan. Bovendien moet het niet al te veel moeite kosten om de deur open en dicht te doen. Denk aan: een top flex deur, een schuifdeur of een doordraaiende deur. Het liefst met geen drempels en anders niet hoger dan 2 cm. Voor de buitendeur is het mogelijk om een rolstoelhelling te plaatsen. Installeer automatische deuropeners of kies ervoor om de deurknoppen lager te plaatsen.
Al met al zie je dat er heel wat bij komt kijken als je de woning rolstoelvriendelijk maakt. Toch krijg je er genoeg voor terug, zoals zelfredzaamheid, een veilige omgeving en meer vertrouwen. Hierboven zijn enkele opties opgenoemd, maar er zijn nog meer dingen om aan te passen. Hoeveel en wat er wordt aangepast in de woning ligt voornamelijk aan de soort woning, het budget en de mate van de aandoening.
Hoe maak je je woning rolstoelvriendelijk?
Reacties uitgeschakeld voor Hoe maak je je woning rolstoelvriendelijk?