HELP! Spaarlampen, ledlampen wat zijn nu energiezuinige lampen?
Spaarlamp vs ledlamp
Nu de gloeilampen uit the picture zijn, is de competitie tussen de spaarlampen en de ledlampen begonnen. Maar wat is nu het verschil tussen deze energiezuinige lampen?
Fitting lampen zijn er in vele soorten. Ledlampen hebben dezelfde fitting als gloeilampen en zijn daardoor in bestaande armaturen te gebruiken.
Er zijn een aantal led fittingen te onderscheiden namelijk; E14, E27, GU10, GX5.3, GU5.3, GU4, G4, GX53 en GU9. Spaarlampen hebben alleen de E14, E27 en RS7 fitting.
E14 en E27 zijn de meest bekende fitting lampen. De E staat voor de Edison-schroefdraad, naar de uitvinder Thomas Edison. Het getal staat voor de breedte van de schroefdraad. De E14 is 14 mm breed en de E27 heeft een diameter van 27 mm. E14 lampen hebben een dunne schroef fitting, ook wel een kleine fitting genoemd. De E27 lampen hebben een dikke schroef fitting, een grote fitting.
Bij twijfel over welke lamp past, dit is eenvoudig op te zoeken in een fitting lampen overzicht.
Spaarlampen
Spaarlampen bestaan al sinds 1980 maar ze waren lange tijd niet populair omdat ze relatief duur waren. Spaarlampen werken hetzelfde als TL-lampen, het is een soort opgevouwen TL lamp.
Een voordeel van de spaarlamp is dat het zuinige lampen zijn en ook nog eens langer meegaan dan gloeilampen. Veel mensen vinden het licht van spaarlampen niet prettig. Omdat het even duurt voordat ze ook sterkte zijn, zijn ze niet geschikt voor ruimtes waar het licht steeds kort aan moet zijn. Zoals bijvoorbeeld het toilet.
Ledlampen
De zuinige ledlampen worden al sinds ongeveer 1960 geproduceerd maar werken weinig verkocht omdat ze enorm duur waren. Nu de ledlampen flink in prijs gedaald zijn, zijn ze één van de goedkoopste manieren van verlichten geworden.
Ledlampen zijn met een verbruik van 1 tot 3 watt per lamp hele energiezuinige lampen.
Een ander voordeel van deze zuinige lampen is dat ze heel lang meegaan. Ledlampen hebben rond de 50.000 branduren. Ter vergelijking, een hallogeenlamp kan maar zo’n 3.000 uur branden.
Voorheen waren deze energiezuinige lampen moeilijk te gebruiken met dimmers maar door de veranderde technologie zijn er steeds meer dimbare LED-lampen op de markt gekomen.
Een leuke bijkomstigheid van de zuinige ledlampen is dat ze in meerdere kleuren te koop zijn.
Lichtopbrengst
Het aantal watt geeft geen eerlijke vergelijking tussen de verschillende lampen. Het kijken naar de lumen geeft een veel betere vergelijking. De voorheen veel gebruikte gloeilamp van 40 watt geeft 415 lumen, dit is te vergelijken met een led van 470 lumen. Een ledlamp geeft veel gerichter licht waardoor bij de keuze van een ongeveer gelijk aantal lumen een kamer anders verlicht kan zijn dan bij een gloeilamp.