Een degelijke vloerisolatie in je woning kan behoorlijk besparen op de energiekosten
Toen je vorig jaar je intrek nam in een nieuwe woning, was je je niet zo bewust van hoezeer een degelijke isolatie een verschil kan maken in de energierekening. Moderne woningen zijn vaak voorzien van een goede of degelijke isolatie, maar reeds verouderde woningen zijn vaak niet of nauwelijks geïsoleerd, wat een aanzienlijk verschil in de kosten kan betekenen, die je iedere maand voor energie kwijt bent.
Je nieuwe woning is namelijk niet echt een nieuwe woning, maar wel een nieuwe woning voor je. Je verhuisde van een modern twee-kamer appartement naar een heus huis, maar wel een huis dat in het begin van de vorige eeuw gebouwd was. En ondanks het feit dat je helemaal in de noppen was met je nieuwe woning, schrok je toch behoorlijk toen je afgelopen winter de energierekening door de bus kreeg, met daarop bedragen die je nog niet eerder had meegemaakt.
Er zijn aanzienlijke verschillen in de energierekening vergelijken met je vorige woning
Daarom dat je hebt besloten om op te zoek te gaan naar de verschillende mogelijkheden om je huis voor het aanbreken van de herfst en de winter, op een degelijke manier te voorzien van de nodige isolatie. Naast het besparen op je energierekening, maak je daarnaast ook een aanzienlijke bijdrage aan een duurzamere wereld, want het milieu wordt een stuk minder belast wanneer jij niet onnodig hoeft te stoken vanwege energieverlies in huis.
Er zijn verschillende manieren om je woningen duurzaam en energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel glas in je woning. In de winter zal je hierdoor een stuk minder warmte verliezen, maar ook zomers kun je de hitte hierdoor een stukje beter buiten houden. Maar ook door te kiezen voor slimme timers hoef je niet onnodig ergens licht te laten branden en kun je er zeker van zijn dat lampen op het juiste moment aan of uit gaan.
Een gedegen woningisolatie wordt door veel mensen al snel vergeten
Een vaak over het hoofd geziene manier om energie te besparen, is door het plaatsen van de nodige isolatiematerialen. Het blijkt dat soms tot maar liefst 40 procent van het warmteverlies in huis via het dak plaatsvindt. Het goed isoleren van de zolderruimte kan daarom een belangrijke bijdrage leveren om het energieverbruik in huis te verlagen en hiermee de energierekening drastisch te verlagen.
Maar het isoleren van het dak is niet de enige manier om je energieverbruik drastisch te verminderen. Ook een gedegen vloerisolatie kan bijdragen aan een besparing van zo’n 10 tot 15 procent op je energiekosten. Er zijn verschillende manieren van vloerisolatie mogelijk. De keuze mogelijkheden hiervoor zijn echter vaak afhankelijk van het aanwezig zijn van een kruipruimte. En wanneer deze aanwezig is, kan ook de beschikbare ruimte een rol spelen bij het installeren van een goed isolatiesysteem.
Afhankelijk van de kruipruimte kun je kiezen uit verschillende soorten vloerisolatie
Wanneer een kruipruimte groot genoeg is en beschikt over een hoogte van minstens 45 centimeter, dan zijn er meerdere mogelijkheden om de vloer van de onderkant te isoleren. Zo kunnen er speciale isolatieplaten worden aangebracht. Deze worden op maat gemaakt en vervolgens tegen de onderzijde van de vloer aangebracht. Als er leidingen aanwezig zijn, zal er rekening gehouden moeten worden met extra ruimte die hierdoor in beslag genomen wordt. Ook het plaatsen van zogenaamde isolatiedekens aan de onderzijde van de vloer, zijn een veel gebruikte vorm om de vloer mee te isoleren.
De kosten van bovengenoemde manieren zijn echter vaak behoorlijk, vanwege het feit dat deze speciaal op maat moeten worden gemaakt en vervolgens een voor een dienen te worden geïnstalleerd. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor het opspuiten van speciaal isolatieschuim, een methode die razendsnel is en eenvoudig kan worden toegepast als er leidingen aanwezig zijn, hierdoor een stuk goedkoper wordend.
Ook met een gebrekkige of geen kruipruimte zijn er isolatiemogelijkheden voor vloer
Het kan echter ook zijn dat de kruipruimte zo beperkt is qua ruimte en minder dan 40 cm hoog is. Dan wordt het plaatsen van zogenaamde bodemisolatie vaak de meest voor de hand liggende keuze. In de kruipruimte worden vervolgens isolatiechips of – korrels gestort, welke vanaf de bodem van de kruipruimte isoleren. Het mag voor zich spreken dat deze methode een lager rendement heeft, dan wanneer men de volledige vloer van de onderzijde kan isoleren.
Wanneer er geen kruipruimte onder een woning is, kan er ook worden gekeken naar een manier om de vloer aan de bovenkant te voorzien van een isolatielaag. Dit is vooral aan te raden bij een renovatie of de aanleg van een nieuwe woning, aangezien het vervangen van een vloer niet zomaar gedaan wordt. Je kunt ook aan de bovenzijde van de vloer kiezen voor de eerder genoemde isolatieplaten, al is het gebruik van speciaal isolatieschuim de meest economische en praktische reden om de vloer aan de bovenkant te isoleren. Er dient daarna vanzelfsprekend nog een speciale bovenlaag te worden aangebracht.