Een bestaand gazon mooi houden
Iedereen die een tuin met een gazon heeft, weet hoe moeilijk het is om dat gazon mooi te houden. Vooral in de wintermaanden lijkt het gazon achteruit te gaan. Dat komt doordat het gras dan een soort winterslaap houdt en niet verder groeit. Mos doet dat wel en dat kan ertoe leiden dat je gazon in het voorjaar grotendeel verdrongen is door het mos. In de zomer kan onkruid het gras verdringen. Door het gazon elk jaar te behandelen met biologische zaden is dat te voorkomen. De beste tijd om dat te doen is in het voorjaar of de nazomer.
Waarom voor biologische zaden kiezen?
De wijze waarop een tuin wordt onderhouden is in de afgelopen 10 jaar flink veranderd. In het verleden werden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om ongedierte of ziekten in planten te bestrijden. Voor de bemesting werd vooral kunstmest gebruikt. Deze producten zijn echter slecht voor het milieu, omdat de chemische verbindingen niet worden afgebroken. Door bij www.zadenkopenonline.nl biologische zaden aan te schaffen raakt de bodem niet meer vervuild. Biologische zaden worden geproduceerd door gebruik te maken van organische stoffen, ofwel plantaardige en dierlijke producten. Dit onderhoud op basis van natuurlijke stoffen is beter voor de leefomgeving.
Voorbereidingen voor gras zaaien
Het inzaaien van een bestaand gazon heeft alleen zin als het grootste deel van mos en onkruid uit het gazon wordt verwijderd. Dat kan door het gazon te verticuteren. Verticuteren wil zeggen dat er met messen door het gras wordt gesneden, tot aan de bodem. Het gevolg is dat de viltlaag van dode stukjes gras wordt doorgesneden. Het gras krijgt daardoor meer lucht. Bovendien kan regenwater beter bij de wortels komen. Tijdens het verticuteren zullen mos en onkruid uit het gazon worden gesneden. Meestal zorgt verticuteren voor een grote hoeveelheid afval, vooral als er veel mos in het gazon zit.
Weersomstandigheden
Het is in principe aan het eind van februari of in maart al mogelijk om het gazon te verticuteren en vervolgens graszaad te zaaien. In dat geval zal het lang duren voordat het gras ontkiemt. Dat gebeurt pas als de bodem een temperatuur heeft van 10 graden of meer. Daarom wordt geadviseerd om niet eerder gras te zaaien dan in april. Als het zaad is bijgezaaid zijn er naast een lage temperatuur meerdere redenen waarom het niet kan ontkiemen. Graszaad is namelijk een lekkernij voor vogels. Ook kan het bij veel wind wegwaaien.
Het effect van gras bijzaaien
Als je het gazon hebt ingezaaid met graszaad moet het goed vochtig worden gehouden. Het duurt een paar weken voordat er resultaat zichtbaar is in de vorm van kleine grassprietjes. Al die tijd kun je beter zo weinig mogelijk op het gazon lopen. Als het nieuwe graszaad aanslaat, heeft dat als effect dat er een grotere dichtheid aan grassprieten ontstaat. Het gazon wordt dus dichter, waardoor mos en onkruid minder ruimte hebben om te groeien. Factoren die de kwaliteit verder beïnvloeden zijn de hoeveelheid zonlicht en de mate van bemesting van het gazon.