Decoupeerzagen op de juiste manier gebruiken: waar moet je op letten?
Hout is geen probleem voor een decoupeerzaag. Maar hij kan veel meer! Met dit veelzijdige gereedschap zaag je ook metaal, kunststof en andere materialen. Daarom is het meestal de moeite waard om goed naar de mogelijkheden te kijken. En met een beetje oefening is zagen ook vrij eenvoudig. We laten je in dit artikel zien hoe je een decoupeerzaag op de juiste manier gebruikt en waar je op moet letten bij het werken ermee.
Correct gebruik van een decoupeerzaag
Ben je een beginner en wil je een decoupeerzaag gaan proberen? Met een beetje oefening is dit soort zagen eenvoudig te gebruiken. Veiligheid staat altijd voorop, vooral bij het gebruik van een decoupeerzaag. Gebruik dan ook oorbeschermers en een veiligheidsbril. Volg ook de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen voor doe-het-zelfwerk.
Het voorbereiden
Richt je complete focus op het werkstuk, bijvoorbeeld het houten paneel dat je wil zagen. Zorg ervoor dat je voldoende klemmen gebruikt om het werkstuk goed op het werkblad of rechtstreeks op een houten bok te klemmen. Je kunt dan de afstand vanaf de rand meten en markeren met behulp van een duimstok en een potlood. Teken vervolgens een schone, rechte snijlijn. Je kunt ook een ander houten paneel als leidraad gebruiken.
Zaagblad plaatsen
De volgende voorbereidende stap is het plaatsen van het zaagblad op de decoupeerzaag. Maar pas op! Verwijder eerst de batterij en draag beschermende handschoenen. Veiligheid staat altijd voorop, vooral bij het werken met zagen.
Zaagbladen kunnen tegenwoordig zeer snel op decoupeerzagen worden geplaatst: trek de kap iets omhoog en schuif het zaagblad van onderen in de daarvoor bestemde gleuf. Zodra hij klikt, zit hij vast en stevig vast. Maak de rode dop los en plaats de batterij. Als je met een kabel werkt, zorg er dan voor dat deze zich achter de zaag bevindt en niet in het zaag traject kan komen. De decoupeerzaag is nu klaar voor gebruik.
Het zagen
Je bent nu klaar om te beginnen met zagen. Om de decoupeerzaag correct te gebruiken, moet je stevig staan en de focus behouden, geconcentreerd werken dus. Houd de zaag met beide handen op de daarvoor bestemde plaatsen op de softgrip en schakel hem aan. Belangrijk: Beweeg de zaag voorzichtig tegen het werkstuk wanneer deze in werking is. Anders kan er een schokkende beweging optreden die pijnlijk kan zijn voor je pols.
Druk de zaag met de bovenhand voorzichtig tegen het werkstuk en leid hem met de andere hand langs de zaaglijn. Er mag alleen lichte druk worden uitgeoefend in de zaagrichting (niet aan de zijkant). De zaag voetplaat moet plat op het materiaal liggen. Als je klaar bent met zagen, schakel je de decoupeerzaag uit. Haal het zaagblad echter pas uit de snede als deze volledig tot stilstand is gekomen.
Let bij het zagen ook op de slagfrequentie, deze is bij de meeste zagen in te stellen. Bij het werken met een decoupeerzaag is het juiste aantal slagen afhankelijk van het materiaal: bij hardmetaal wordt de zaag op volle snelheid gebruikt, bij kunststof en aluminium met een lager aantal slagen. Je kunt een proef snede uitvoeren om de juiste snelheid voor het materiaal te bepalen.
Sommige decoupeerzagen hebben ook een pendelbeweging met verschillende stappen. Door pendelbeweging te zagen ga je sneller vooruit en wordt het zaagblad beschermd. De pendelbeweging mag alleen worden gebruikt voor dikkere en hardere materialen. De pendelbeweging is bijvoorbeeld niet vereist voor gewone planken met een dikte van 20-30 mm. Je bent nu klaar om een doe-het-zelf-project met een decoupeerzaag te starten!
Lees ook: Vijf handige gereedschappen als je je eigen huis gaat verbouwen!