Alles over behang met patronen
Er zijn enorm veel verschillende soorten patroon behang op de markt. Leer, riet, stof, pleister look, zand,… je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Wat uiteindelijk de doorslag van je keuze zal geven is het visuele effect. We bespreken hieronder de meest voorkomende patronen.
Designs komen weer terug
De typische motieven en patronen van vroeger zijn steeds meer terug te vinden in moderne inrichtingen. Het grote verschil met vroeger is dat je ze nu beste met mate gebruikt en uitsluitend in kamers die groot genoeg zijn. Eén enkele muur kan voldoende zijn voor een geslaagd interieur. Combineren met een design meubelstuk is zeker een aanrader!
Stijlkenmerken van de jaren ‘60 en ‘70
Grafische motieven zijn typische stijlkenmerken van de jaren ’60 en ’70. Van alle beschikbare patronen is dit waarschijnlijk het behangpapier waar je het minst lang naar kunt kijken. Kies dus hier voor fijne, subtiele accenten. Probeer ook een wand te kiezen waar je niet dagelijks tegen aan kijkt, omdat je deze anders beu wordt en na een paar maanden weer aan de slag kan, omdat je gek wordt van het gekozen patroon op desbetreffende muur.
Lijntjes behang moeilijk te bewerken, maar een prachtig resultaat
Gelijnd behangpapier gebruiken is een ware uitdaging. Bij de verkeerde keuze kan de kamer al snel een benauwd gevoel geven. Ook hier is de basisregel: enkel gebruiken in grote kamers. Behangpapier met lijnmotief is ideaal om de kamer langer of hoger te laten lijken! Besef wel dat het aanbrengen hiervan een tijdrovende klus is en dat je erg nauwkeurig moet werken.
Bepaalde ruimtes hebben behoefte aan een simpel patroon
Wil je een ruime en luxe uitstraling? Kies dan voor een simpel patroon met maximaal 2 kleuren. Heb je een ruime kamer en wil je dat het behang opvalt, kies dan voor een natuurgetrouwe foto of een gevarieerd patroon. Denk ook aan thema’s van je kamer.
Vliesbehang is handig bij een klein budget
Heb je een beperkt budget? Kies dan voor vliesbehang. Vliesbehang, ook wel snelbehang genoemd, is er in diverse structuren… van visgraat tot ruitjes. Een voordeel is dat vliesbehang eenvoudig in gebruik is en makkelijk te verven, waardoor je altijd je eigen behang creëert!
Tips voor het behangen zelf
Ga je zelf behangen, zorg dan dat je goed bent voorbereid. Zit er al behang op de muur die je niet wil laten zitten, huur dan eventueel een stoomapparaat bij de bouwmarkt om deze eenvoudig van de muren te weken. Zorg voor een vlakke ondergrond en werk oneffenheden weg met een plamuurmes of schuurpapier. Effen behang toont eerder oneffenheden door de juiste lichtval en dat zou zonde zijn van je moeite en investering.