Alle opties voor tuinverlichting op een rijtje met tips waar je op moet letten
De afgelopen jaren zijn overkappingen in de tuin erg populair geworden. Met een afdak zoals bijvoorbeeld een zijspie overkapping waar je onder kunt zitten, kun je namelijk het hele jaar door genieten van je tuin. Natuurlijk moet je in de winter wel met bepaalde dingen rekening houden. Zo zul je moeten zorgen voor een warmtebron, omdat je het anders niet lang volhoudt, maar daarnaast ook voor de juiste verlichting in je tuin, omdat het in de winter al vroeg donker is. Bij het kiezen van die buitenverlichting is het mooi als er rekening wordt gehouden met de stijl van het huis. Andere tips voor buitenverlichting vind je hieronder.
In de tuin of onder die afkapping valt genoeg sfeer aan te brengen door middel van de juiste buitenlampen. De tuin of het balkon ziet er dan meteen een stuk gezelliger uit. Een goed verlichte tuin oogt in de avond wellicht nog dynamischer en sfeervoller dan in het daglicht. Daarnaast draagt goede tuinverlichting ook bij aan de veiligheid rondom je huis.
Zowel sfeerverlichting als functionele verlichting helpen je om inbrekers weg te houden. In een goed verlichte tuin valt een ongenode gast immers snel op. Buitenlampen met een bewegingsmelder of sensor geven extra licht waardoor een inbreker in de spotlights komt te staan en dat schrikt ook af.
Niet elke lamp is echter geschikt voor buitengebruik. Wanneer je kiest voor een gewone hanglamp, ook al hangt deze onder een overkapping, komt de lamp toch in aanraking met vocht. Misschien niet rechtstreeks door regen, maar wel door het vocht in de buitenlucht. Deze luchtvochtigheid kan corrosie, kortsluiting of zelfs brand veroorzaken. Daarom moet buitenverlichting een IP-waarde hebben van minimaal IP44, maar liever nog IP54. Let hier dus goed op als je een buitenlamp gaat kopen.
Moet de hele tuin van verlichting worden voorzien? Dan adviseren we je om een lichtplan te maken. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Door een degelijk lichtplan houd je het overzicht en creëer je een beter beeld omtrent de mogelijkheden en wensen. Teken een plattegrond van je tuin en breng de gewenste lichtpunten hierop aan.
Start dan als eerste met de zogenaamde functionele verlichting. Dit kann bijvoorbeeld een wandlamp bij de deur zijn, of een grondspot bij de trap. Daarna breng je de punten aan die specifiek uitgelicht moeten zoals een vijver, boom of loungehoek. Je kunt zo ver gaan met een dergelijk lichtplan als je zelf wil. Zo kun je tegenwoordig de verlichting in de tuin met je telefoon regelen. Heb je al de juiste lichtpunten, maar wil je deze slim maken zodat ze te programmeren zijn? Vervang dan de huidige lichtbron voor een led smart lichtbron. Le top, want dit kan alleen als het armatuur voorzien is van een fitting. Je kan dan eenvoudig de bestaande lichtbron wisselen voor een smart versie. Via een app kun je de tuin in zones verdelen en per zone een routine of programma instellen.
Deze soorten buitenverlichting kennen we:
Tuin-hanglampen en plafondlampen voor buiten
Ook onder de overkapping is het van belang om goedgekeurde tuinverlichting toe te passen. Dit is belangrijk om corrosie en mogelijke kortsluiting tegen te gaan. Ze zijn niet alleen mooi voor onder een overkapping, maar ook zeer handig onder het afdakje bij de voordeur!
Wandlampen voor schuttingen en gevels
Een wandlamp geeft je schutting of de gevel een luxueuze uitstraling. Deze led-wandlampen voor buiten zijn verkrijgbaar met verschillende strijklichtpatronen, zoals bijvoorbeeld een kegelpatroon of een zandloperpatroon naar boven en naar beneden schijnend. Wandlampen aan de gevel van het huis accentueren de architectuur van het pand.
Staande buitenlampen
Staande led-buitenlampen zijn zeer geschikt voor langs het terras, border of oprit. De buitenlamp staand brengt diepte in je tuin. Maar let op! Koop deze wel in de juiste hoogte. Hou er rekening mee dat bepaalde beplanting zal doorgroeien en hoger kan worden dan de staande buitenlamp en dat is minder fraai. Hoeveel staande buitenlampen heb je bijvoorbeeld nodig voor langs de oprit of het terras? Als vuistregel houden we in het algemeen de hoogte van de lamp x 5 aan. Dus als de staande lamp 50 cm hoog is adviseren wij om de volgende lamp 2,5 meter verder te plaatsen. Uiteraard is dit geen wet, maar een leidraad en kan je geheel naar eigen wens de afstand vergroten of juist verkorten.
Grond of prikspots en draadloze verlichting
Grondspots worden veelal gebruikt om objecten in de tuin goed uit te lichten. Bijvoorbeeld een prachtige boom, border of vijver. De grond of prikspot is dus ideaal voor het accentueren van bepaalde details in je tuin of terras. Draadloze of oplaadbare verlichting is super handig wanneer je licht wilt creëren en er geen stroompunt voor handen is. Perfect voor in de loungehoek of voor dat knusse zitje achter in de tuin.