Acht adviezen voor jouw aanstaande verhuizing
Heb jij verhuisplannen? Gefeliciteerd. Maar omdat verhuizen veel tijd en energie kost en bekend staat als een stressvolle gebeurtenis geven we je graag een aantal adviezen. Bij verhuizen komt immers meer kijken dan het verhuizen op zich.
1. Planning
Als je een verhuizing liefst soepel wil laten verlopen is het verstandig om een planning te maken, niet alleen voor de verhuizing zelf maar ook voor de klussen die je van tevoren wil doen. Wil je bijvoorbeeld het hele huis sausen of behangen? Reken dan uit hoeveel dagen je daarvoor nodig hebt. En reken ruim, het kan altijd een keer tegenzitten. Het zou zonde zijn als je niet klaar bent vóór de verhuisdag en je moet gaan sausen en behangen terwijl je nieuwe huis vol spullen staat. Reken vanaf de geplande verhuisdatum terug in de tijd, dan weet je wanneer je moet beginnen. En spreek met leveranciers van nieuwe meubels af wanneer ze de spullen leveren. Het is bijvoorbeeld wel zo prettig als het nieuwe bed er staat als je het huis betrekt.
2. Dubbele woonlasten
Je hebt het liever niet maar er is eigenlijk geen ontkomen aan: dubbele woonlasten, die van je oude en je nieuwe huis. Zeker als je in je nieuwe huis veel moet doen is het prettig als je nog in je oude huis kan wonen en slapen, dat geeft je ook rust. Aanvaard die dubbele woonlasten en probeer ze zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld door een goeie planning en het regelen van voldoende hulp.
3. Verhuiskosten laag houden: zelf verhuizen
Je laten verhuizen is een dure aangelegenheid, zeker als je de verhuizers alles laat doen, bijvoorbeeld ook inpakken. Alternatief is zelf verhuizen, door een bus te huren en veel hulp in te schakelen. Regel een paar sterke mannen, vraag verhuisdozen aan vrienden en bekenden en haal bijvoorbeeld bananendozen bij de super.
4. Zoek een verhuizer in de buurt
Als je je laat verhuizen scheelt een goeie voorbereiding ook in de kosten. Bij het maken van een offerte zal de verhuizer ook vragen wat je zelf doet en wat je wil dat zij doen. Denk aan het uit elkaar halen en in weer in elkaar zetten van je bed en kasten. Wat ook helpt: ruim van te voren zoveel mogelijk spullen uitzoeken en weggooien. Immers: hoe minder te verhuizen, des te lager de kosten (en des te sneller klaar). Voordeel van het inschakelen van een verhuizer is dat je spullen verzekerd zijn. Zoek een verhuizer in de buurt, dat scheelt kilometers die ze berekenen. En vraag meerdere offertes op.
5. Vervoer kleine spullen zelf
Zeker als je regelmatig naar je nieuwe huis rijd kan je kleine spullen prima zelf vervoeren. Zet ze in een kamer die al klaar is, of op zolder. Eventueel huur je een keer een busje (doordeweeks is goedkoper dan in het weekend).
6. Geef je adreswijziging door
Iets wat veel mensen nogal gedoe vinden maar erg belangrijk is: het doorgeven van je nieuwe adres. Met de Verhuis- en doorstuurservice van PostNL maak je het jezelf al een stuk makkelijker en is de kans minder groot dat je een instantie vergeet. Denk in ieder geval aan je werkgever, bank, school, zorgverzekeraar, huisarts en tandarts. Wat ook goed werkt is ruim van te voren al een lijstje te maken. Kijk bijvoorbeeld van wie je de afgelopen maand post hebt ontvangen.
7. Kan het licht aan?
Maak ook op tijd kenbaar aan je energieleverancier dat je gaat verhuizen. En vergeet niet dat je ook met klussen al gas, water en licht nodig hebt. Van je oude adres geef je de eindstand door samen met de nieuwe bewoner, op je nieuwe adres doe je dat met de vorige bewoner.
8. Opslagruimte
Tot slot, en dat heeft niet iedereen nodig: als er tijd zit tussen vertrekken uit je oude huis en betrekken van je nieuwe woning regel dan (behalve slaapplek) op tijd ook opslagruimte voor je meubels en dergelijke. Dat is vaak de goedkoopste oplossing.