De 3 voordelen van een airco
Zoveel hete dagen hebben we niet in Nederland en een airco vreet energie, dit zijn 2 veel gehoorde argumenten als het om airco’s gaat. Maar een airco is er niet voor niks, wat zijn dan de grootste voordelen? Zie hier waar jij van gaat genieten wanneer je een airco laat plaatsen in huis.
Eerst: wat kost een airco eigenlijk?
Om een goede afweging te maken of de voordelen de investering waard zijn, starten we met prijsinformatie. Een airco kopen en laten installeren kost je gemiddeld € 1.500. De gemiddelde levensduur van een airco is 12 tot 15 jaar. Delen we dit door elkaar, dan zijn de gemiddelde kosten per jaar € 125, plus nog energiekosten. Heb jij dit over voor de volgende 3 voordelen?
-
Altijd een aangename temperatuur in huis
Laat jij een airco plaatsen, dan creëer je heel eenvoudig jouw constante ideale temperatuur in huis. Nooit meer wakker liggen van de hitte in de slaapkamer, nooit meer plakkerig op de bank liggen tijdens het tv kijken. Wat de ideale temperatuur is, is uiteraard voor iedereen verschillend. 18 tot 21 graden wordt gezien als de gemiddelde binnentemperatuur waarbij je comfortabel kunt leven. Voor de slaapkamer geldt 16 tot 21 graden als het gemiddelde.
-
Gezondere lucht in huis
De meeste airco’s zijn uitgerust met geavanceerde technologieën en filters voor schone en zuivere lucht. In de lucht zweven veel stofdeeltjes, virussen en microben. Diverse airco’s kunnen tegenwoordig tot 99% hiervan filteren. Een nieuwe techniek: actieve waterstof en zuurstof ionen worden gegenereerd. Als deze in aanraking komen met de aanwezige virussen en microben, binden ze zich aan elkaar. Ze worden geneutraliseerd en afgebroken in de vorm van waterstof. De airco voert vervolgens dit water af waardoor de lucht in huis fris blijft.
-
Energiezuiniger verwarmen
Ga jij voor een airco die ook kan verwarmen, dan kan deze vaak efficiënter het huis verwarmen dan de klassieke CV-ketel. Als je airco ook kan verwarmen, dan wordt dit in veel gevallen een warmtepomp genoemd. Dit is een apparaat dat energie verplaatst in de vorm van warmte die de pomp onttrekt uit bijvoorbeeld de buitenlucht of grondwater. Zelfs als het vriest, kan er warmte uit buitenlucht worden gehaald. De warmtepomp gebruikt wel energie, maar doet dit door het gebruik van de gratis buitenlucht vele malen efficiënter dan een gasgestookte CV-ketel.